Kongla

Naturen er vår arena for lek, læring og danning. Naturen gir rom for undring og utforsking, sansing og eksperimenterer. Naturen kan gi oss mange svar, men enda flere spørsmål – og vårt mål er å ta oss tid til å undre oss over, og å utforske naturen sammen med barna. Alt kan tas med ut, om det er tegnesaker, maling eller mat. Vi lager mat på bål, og leser bøker i lyngen. Naturen tas også i stor grad med inn, hvor vi arbeider med forming av selvplukket materiale. Vi har som mål å lære oss alle de ulike naturvettreglene før barnehageåret er over.

Kongla er en avdeling med 22 barn fra 3-6 år. På avdelingen er vi fem ansatte, som til sammen fyller 4 fulle stillinger, 3 kvinner og 2 menn.

Som naturbarnehage er vi mye ute, og er på turer både tirsdag, torsdag og fredag. Vi varierer med å gå på tur i grupper, og å gå på tur hele avdelingen. Vi har et fantastisk nærområde, hvor vi stadig oppdager nye turløyper, stier og plasser. Hillestad er en plass med veldig fint turterreng. Vi har Botnemarka i umiddelbar nærhet, 2 lavvoer, en selvlaget naturlekeplass og den gamle jernbanetraseen – som i dag er en sti forbi flere historiske bygninger og Reidvintunet.

Da nærmiljøet vårt har så mye å by på, går stort sett turene dit – likevel liker vi å utforske annen natur og andre samfunn. Dette ved å ta buss til byen, utforske livet ved sjøen – og rett og slett fokusere på å gi barna opplevelser de kan være felles om og ta med videre inn i leken og det sosiale samspillet.

Barnehagen har nylig fått sin helt egen minibuss, som gir oss enda større frihet til å utforske nye steder, og til å reise når vi ønsker.

Vi fokuserer i år på Alf Prøysen, og har valgt å tilnærme oss dette tema gjennom musikk og praktisk arbeid. Vi fokuserer på Snekker Andersen, ved at vi aktivt arbeider med snekring. Barna skal i løpet av året få muligheten til å lage hver sin fuglekasse – og hver sin fjøl, og dette arbeidet blir utført i snekkergrupper på fire og fire, i barnehagens helt egne bryggerhus. I musikk har vi valgt å fokusere på instrumenter og rytmer, og dykker ned i Prøysens mindre kjente barnesanger. På slutten av barnehageåret vil dette arbeide resultere i en utstilling av snekkerarbeidet – samt en konsert, med fremføring av sangene vi har øvd på.

Hver onsdag er vi i barnehagen, her bruker vi tiden til å arbeide med snekring, musikk, forming og fri lek.

Vi arbeider med SmART, som er et program som fokuserer på å fremme barns sosiale kompetanse. Vi arbeider med ulike styrker, og vår maskot ”Lille-Knerten”, som etter hvert har fått både mor, far, tanke og onkel – blir med et barn hjem hver helg, for å se etter styrker der også.

Vi arbeider for å gjøre barna til trygge og selvstendige individer, som ved hjelp av SmART vil være rustet til å takle medgang og motgang, både i og utenfor barnehagen – på en positiv måte. Det er viktig at barna blir trygge på seg selv, og på hvem de er. Vår oppgave er å oppmuntre barna være seg selv i samspill med andre barn og voksne, både i store og små grupper.

Hverdagen og livet på Kongla blir dokumentert gjennom bilder og videosnutter, som én gang i halvåret settes sammen til en film – som vises på foreldremøtet. Denne blir også overført på minnepenn, og kan tas med hjem.