Gave til sykehusklovnene

Møllerdammen Naturbarnehage samlet inn kr 5.050 på FN-dagen.

Sykehusklovnene treffer barn og unge på sykehuset, men det ikke så mange vet, som helsepersonell kan fortelle om, er at sykehusklovnene bidrar til at medisinske behandlinger løses både bedre og raskere. Klovnenes tilstedeværelse reduserer også behovet for beroligende midler og uønsket bruk av tvang. Forskning viser også at latter og glede reduserer smerte, styrker immunforsvaret og gir mindre stress.

Opp- og nedturer

Mange barn og unge blir rykket ut av sin trygge hverdag og må forholde seg til en sykehusverden. På sykehus er det mye som ikke er frivillig og man kan oppleve både oppturer og nedturer. Det kan være ekstremt belastende for familie og foresatte å være i en slik unntakssituasjon sammen med sine kjære. Selv om norske sykehus holder et høyt faglig nivå kan Sykehusklovnene bidra med noe viktig. De kan tenne livsgnist, øke selvtillit og hente frem barnets friske krefter.

Effekten av latter, lek og undring kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Et klovnemøte kan være en etterlengtet pustepause til foresatte når de ser sine barn og unge fryde seg. Alle sykehusklovnene er profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg på å møte barn og unge for å skape gode opplevelser. Flere studier støtter latter og glede som en helbredende kraft.

Latter mot smerte

Latter demper smerte, er med på å styrke immunforsvaret og demper utviklingen av stresshormoner. Internasjonal forskning viser også at sykehusklovner kan være med å redusere bruken av medisin, bedøvelse og tvang. Sykehusklovnene kan ikke forandre situasjonen, men de kan gjøre noe med opplevelsen. Og slik kan et sykehusopphold også bli preget av latter, smil og positive minner. Sykehusklovner kan brukes som magisk medisin og kanskje kan det vonde trylles bort for en liten stund.

De representerte hele barnehagen når de dro for å overlevere en sjekk på 5.050 kroner til sykehusklovnene. Mille Andrea Gillebo fikk det ærefulle oppdraget med å gi sykehusklovnene sjekken. Tilbake av sykehusklovnene fikk vi et flott kort som takk for pengene.

Barna fikk lov til å tegne bak på sjekken vi overrakte, og der ble det mange fine tegninger.

Maxine P.

Bolla Bensin

 

 

Takkekort fra Sykehusklovnene